06-12 OCAK 2025 ENERJİ TASARRUFU HAFTASI

06-12 OCAK 2025 ENERJİ TASARRUFU HAFTASI

 

6-12 OCAK 2025 ENERJİ TASARRUFU HAFTASI   Dünyamızın enerji kaynakları hızla tükenmekte bizden sonraki nesillerin geleceği için var olan enerji kaynaklarımızın tasarruflu ve verimli kullanılması her bireyin öncelikli hedefleri arasında olmalıdır. Bu kapsamda bir farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Ocak ayının ikinci haftası Enerji Tasarrufu Haftası olarak kutlanmakta ve okullarımızda çeşitli etkinlikler yapılarak öğrencilerimizde enerji tasarrufuna yönelik bilinç düzeyi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Enerji kaynakları oluşumlarına bağlı olarak yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve kullanımının artmasıyla enerjide tükenme ve bitme durumlarının da önüne geçilmiş olacaktır. Yenilenemeyen enerji kaynakları için ise bireylerin daha dikkatli ve tasarruflu davranması bu kaynakların gelecek nesillere de aktarılmasını sağlayacaktır.  

10.01.2025 86

10-01-202510-01-202510-01-202510-01-202510-01-202510-01-2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

 

                                                                    06-12 OCAK 2025 ENERJİ TASARRUFU HAFTASI OKUL ETKİNLİKLERİMİZ

 

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır? Neler Yapılmalıdır?

  1. Evinizde eğer bir havalandırma sistemi mevcut ise bunun filtrelerini zamanı geldiğinde mutlaka yenisi ile değiştirin ve belirli zamanlarda temizliğini yapın.
  2. Eğer merkezi havalandırma sistemi kullanıyorsanız kullanmadığınız odalardaki havalandırma deliklerini kapalı tutun.
  3. Su ısıtıcınızın/kombinizin derecesini eğer mümkünse daha düşük bir değere ayarlayın.
  4. Uzun bir süre evden uzakta kalacaksanız giderken kombinizi ve diğer çalışmasına gerek olmayan tüm elektrikli aletlerinizi kapatın.
  5. Buzdolabınızın derecesini biraz yüksek tutun. Yazın pek mümkün olmayabilir fakat kışın daha yüksek bir sıcaklıkta da çalıştırarak yiyeceklerinizin taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
  6. Fırınınızı kullanırken kapağını mümkün olduğunca az açın çünkü her açtığınızda 25-30 derecelik bir kayıp oluyor. Gerekmedikçe fırınınızı ön ısıtmaya tabi tutmayın.
  7. Kullanmadığınız ortamların lambalarını mutlaka kapalı tutun ve ayrıca evdeki elektrikli aletleri fişten çekili olarak saklayın. Çünkü bir çoğu bekleme modunda bile enerji tüketmeye devam eder. Lamba ve elektrikli aletlerin kullanımına ihtiyacınız yoksa çalıştırmayın.
  8. Fırın yada ocak yerine mikrodalga kullanmayı tercih edin.
  9. Giysilerinizi yıkarken sıcak su değilde ılık yada soğuk su kullanmayı tercih edin.
  10. Alacağınız elektrikli aletlerin enerji tüketim değerlerini mutlaka kontrol edin, cihazların üzerinde bu değerler mutlaka bulunur. Aynı işi yapabilecek aletlerden daha az enerji harcayanını tercih etmeye çalışın. A, B, C gibi sınıflandırmalara sahip olanlarda A+, A++ veya A+++ gibi etikete sahip olanları almak daha az enerji tüketimi için size yardımcı olacaktır.

Enerji Tasarrufunun Faydaları

Enerji tasarrufu, maddi kazanç yanında çevre ve sağlık açısından da bir çok faydaya sahiptir. Daha az doğal kaynak tüketimi sağlarken, sağlığımıza etki eden olumsuz durumların önüne geçer ve daha temiz bir çevrede yaşamamıza olanak sağlar. Geleceğimizi kurtarmanın ve dünyanın devamının en önemli noktalarından bir tanesi enerjinin üretimi, verimli ve tasarruflu kullanımı olduğunu düşününce, enerji tasarrufunun yararlarının önemi büyük olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeplerle enerjimize sahip çıkarak, onu verimli ve tasarruflu kullanmayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz.

https://enerji.gov.tr/video-liste

Kaynak: meb